Brygning
Æblecider
Generelt om æblecider:
Ciderfremstilling – Dansk hjemmeproduktion
Finnebycider-2011
- 30.okt 2011:
20 l i rengjort 25l spand med gærlås.
pH=7,10…?
Brix:11,4 (omregnet til 1,046 SG)
Specific Gravity, Brix, & Plato Conversion Calculator & Table
Tilsat:
13 g gærnæring
7 g Bioferm CHAMP
Står i entreen ved stuetemperatur
- ca en uge efter: Stillet i garagen (ca 10 grader)
- ca 21/11: hentet ind til RT (stuen). >begynder at små-boble
- ca 28/11: stukket om, vha slange, over til ny-rengjort ny spand. Prøvesmagt. Meget tørt/surt, men fint gæret. Lukkes igen til, boblelås på.
- 2/12. 1 liter most taget ud, koges med 10 dl rørsukker. Efter afkøling, hældes sukkerlage i cider, lukkes til og gærlås på.
Mirabelle-vin
Generelt om vin på mirabeller:
Mail fra Jens Skovgaard (http://www.villaskovgaard.dk/ og www.coldhandwinery.dk) Jeg har lavet en del vin på mirabeller. De frosne mirabeller ville jeg overhælde med sukkeret opløst i kogende vand. Vandet til opløsning af sukkeret skal være ret varmt for at du kan opløse sukkeret. Det har ingen betydning for mirabellernes aroma. Hvis du tøer mirabellerne op inden – kan du stampe dem i en balje – udover det er sjovt – er det faktisk det mest effektive. Stenene må ikke ødelægges. Når gæringen går igang vil der dannes både bundfald og et flydende lag mirabeller. Når de har gæret med i ca. 1 uge kan du nænsomt presse mirabellelaget i et klæde el. lign. Der er ikke meget saft i – og det bedste er allerede trukket ud i vinen. Sten og andet bundfald skal også væk. Så – du har ikke brug for kværn eller presse til stenfrugter. (Jeg har lavet vin på ca. 2 tons blommer og mirabeller i år…. og presser IKKE…)
Vin af røde mirabeller – November2011
19.11.2011
10 kg frosne røde mirabeller (fra vores have), 3 dl sukker, 2 l vand
Hældt direkte fra fryser i spand. Overhændt med kogende vand med sukker. Efter et par timer ved stuetemperatur, “stampet” gennem en stor plastpose. Stod herefter 1 døgn tid udendør (10 grader).
Resten af CHAMP gæret sat til forgæring i skoldet glas-kande, sammen med nogle dl af hhv gul og rød mirabelle-mos. Stod natten over ved stuetemperatur.
21.11.2011:
Herefter blev halvdelen hældt over hhv det gule og det røde mirabellemos. Placeret ved RT.
Vin af gule mirabeller – November2011
8 kg frosne gule mirabeller (fra træet lige udenfor vor have), 2 dl sukker, 1 l vand
19.11.2011: Samme som for de røde mirabeller